2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A járvány mérhetően visszafogta a klímavédelmi erőfeszítéseket

A 2022-es klímaváltozási teljesítményindex  rangsorában egyetlen ország sem érte el a legmagasabb kategóriához tartozó teljesítményt a klímavédelmi vállalások végrehajtása terén – vagyis egyetlen ország sem haladt a globális felmelegedés 1,5 foknál való megállításához szükséges úton.

A Germanwatch, a NewClimate Institute és a CAN jelentése szerint a skandináv országok teljesítettek a legjobban a klímavédelem terén: Dánia, Svédország és Norvégia a negyedik-hatodik helyet foglalják el a sorrendben. A dobogó üresen maradt.

Az összesített rangsorban Ausztrália, Kazahsztán, Oroszország, Szaúd-Arábia és Dél-Korea szerepel a legrosszabbul.

Összesítésben Hollandia és Görögország teljesítménye javult a legtöbbet, Horvátország, Fehéroroszország és Algéria pedig a legnagyobbat eső országok. A G20-ak közül mindössze az Európai Unió van a legjobban teljesítők között. 

Magyarország és Szlovénia volt idén a legrosszabbul teljesítő EU-s ország.

Ürge-Vorsatz Diána, az IPCC hármas munkacsoportjának egyik elnöke ugyanakkor a 24.hu-nak hangsúlyozta: tájékoztatásnak és érdekességnek jók a  klímaváltozási teljesítményindex (Climate Change Performance Index, CCPI) adatai, de messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni belőlük. Egyrészt nagyon szubjektív a számítási módszer, másrészt az előző évben egy világjárvánnyal küzdöttek az országok, nem túl szerencsés ezt kiinduló alapnak venni.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam