2021. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János: a „dobd el”-kultúra nem fenntartható

A nyersanyagforrások végességéről, a hulladék-újrahasznosítás fontosságáról és új megoldásokról is beszélt Áder János államfő szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az államfő kiemelte: a nyersanyagok egy része véges, ezért a „dobd el”-kultúra és termelési logika nem tartható. Példaként említette az autógyártásban használt magnézium hiányát.

Elmondta, a magnézium 90 százalékát Kínában állítják elő, Európában lényegében megszüntették a gyártását. Kína azonban a környezetvédelmi szabályok szigorodása és a klímavállalásai miatt bezárja magnéziumbányáinak egy részét, így kezd szűkössé válni a nyersanyagkészlet, ami az európai autógyártóknak komoly beszerzési problémákat okoz. Rámutatott:

„ha nem felelősen gazdálkodunk a nyersanyagforrásainkkal, ha nem vesszük figyelembe ezek szűkösségét”, akkor tartóssá válhat bizonyos termelési folyamatok ellehetetlenülése.

Áder János az újrahasznosítás jó példái között említette az okostelefonokból kinyerhető aranyat. Elmondta, hagyományos bányászati módszerekkel, cianidos technikával egy tonna kőzetből két gramm, egy tonna mobiltelefonból – egy már létező technológiával – 300 gramm aranyat lehet kinyerni.

Mi a jobb, elbontani egy hegyet, és ott hagyni egy cianidos zagytározót, vagy visszanyerni az aranyat a hulladékká vált mobiltelefonokból? – tette fel a kérdést az államfő. Megjegyezte, Belgiumban jól működő, nyereséges vállalkozás foglalkozik a mobiltelefonok ilyen újrahasznosításával, és reményét fejezte ki, hogy Magyarországon is lesz majd olyan cég, amelyik fantáziát lát ebben.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az élelmiszer-felhasználás és -újrahasznosítás jó megoldásaira példaként említette a Munch applikációt és szolgáltatást, amelynek segítségével az élelmiszergyártók az este a pékségben vagy étteremben már nem eladható terméket juttathatják el kedvezményes áron a fogyasztókhoz. Megemlítette továbbá azt a robotot, amely néhány hét alatt jó minőségű komposztot készít szaghatás nélkül a konyhai hulladékból baktériumkoktél segítségével.

Hozzátette: az applikációt és a robotot is bemutatják majd a november 29-én kezdődő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón.

Neked ajánljuk
A fenntarthatósági világtalálkozó alkalmából bélyeget bocsátott ki a Magyar Posta Kék Bolygó Podcast: Planet 2021 – Gyorsmérleg Kék Bolygó Podcast: Hosszú távon a drágább az olcsóbb Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam