2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Klímapolitikai Intézet Glasgow-ról: Nem több, nem kevesebb a vártnál

A COP26-on számos előrelépés történt a korábban megfogalmazott párizsi egyezmény célkitűzéseinek elérése érdekében, de eget rengető bejelentések, újdonságok nem születtek – fogalmazott a klímacsúcsot értékelve az eseményen szakértő, megfigyelői státuszban részt vevő Klímapolitikai Intézet.

Az intézet oldalán publikált elemzés részletesen tárgyalja a konferencia legfontosabb eredményeit, a Kína és az Egyesült Államok közti megállapodástól az üvegházgázok kibocsátásának visszaszorításával, a metánkibocsátás csökkentésével és  az erdőírtás megállításával kapcsolatban tető alá hozott megállapodásokig. 

Az elemzés felidézi: a szén teljes körű kivezetésének elmaradása miatt többen kritizálták a COP26-ot. A Klímapolitikai Intézet szerint a fosszilis energiaforrások tekintet nélküli kivezetésének ígérete nem is lett volna időszerű.

Az intézet szakértői úgy ítélik meg, hogy az európai energiakrízis megmutatta: noha a megújulók jelentik a jövőt az energiatermelésben, fosszilisek nélkül a fejlett nyugati világ ma még működésképtelen.

Az elemzés kiemelte: a konferencián hangsúlyt kapott a kutatás-fejlesztés, a műszaki innováció, amely a legfőbb remény a klímaváltozás negatív hatásainak fékezésére.

A Föld népességének 70 százalékát reprezentáló 40 ország részvételével alá is írtak egy megállapodást a COP26-on, amely szerint fel kell gyorsítani a megfizethető, tiszta technológiák elterjesztését 2030-ig. Ezzel párhuzamosan 450 pénzügyi szervezet is közös nyilatkozatban kötelezte el magát a zöld és megújuló technológiai innovációk finanszírozása mellett.

Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali

A COP26 üzenete, hogy a klímaváltozás elleni harcot az országok erőfeszítésein keresztül lehet megnyerni – hangsúlyozza a Klímapolitikai Intézet: „Minden országnak szabadságot kell élveznie abban, hogy megtalálja a saját klímasemlegessége felé vezető utat. Azt az utat, amely a lehető legkisebb társadalmi és gazdasági áldozatot kívánja meg a lehető legnagyobb környezeti haszon garantálása mellett.”

Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: klimapolitikaiintezet.hu
Vissza
Hírfolyam