2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kibocsátás csökkentése nem egy azonnal ható pirula

Bár a COP26-on minden a kibocsátás csökkentéséről szólt, a légkörben a szén-dioxid tényleges koncentrációja továbbra is emelkedik. Hogy a Glasgow-ban hozott döntéseknek lesznek-e egyáltalán hatásai 2030-ig? Az éghajlatunk lassan reagál, így a válasz egyszerű: nem – mutat rá az Euronews.

„A következő évtizedben felmelegedés jön, bárhogy is alakul a kibocsátásunk. De a kibocsátáscsökkentés, amiről a klímacsúcson beszéltünk, az hosszú távra szól: hogy mi történik 2030 után, 2050-ig és azon túl” – hangsúlyozta a Climate Now stábjának
Ed Hawkins, a Readingi Egyetem éghajlatkutató professzora.

Idén már kaptunk egy kis ízelítőt, hogy mi vár ránk: az éghajlatváltozás szélsőséges időjárást okoz az erdőtüzektől kezdve a közel 50 fokos dél-európai hőhullámon át a Németországot és Belgiumot sújtó halálos árvizekig. Az előrejelzések szerint pedig a következő évtizedekben ezek a szélsőséges jelenségek egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak.

„Arra számítunk, hogy 2030-ig még több hőhullám, még hevesebb esőzések sújtják majd Észak-, illetve Közép-Európát. Gyakoribbak és intenzívebbek lesznek az aszályok a kontinens déli részén, de Közép-Európában is”

– mondta a zürichi ETH Atmoszféra- és Klímatudományi Intézet professzora, Sonia Seneviratne.

Az éghajlatváltozás hatásai tehát még egy gyors kibocsátáscsökkentés mellett is jelentősen érezhetők lesznek az évszázad végéig, de még később is. Klímavédelmi erőfeszítések híján azonban az éghajlat átalakulásának lehetséges forgatókönyveit vizsgáló kutatások szerint katasztrofális következményekkel számolhatnánk.

Neked ajánljuk
Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam