2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az űrből térképezik fel a városok terjeszkedését

A Földön lévő emberi települések fejlődéséről készít átfogó adatbázist a Google Earth Engine csoportjával együttműködve az Európai Űrügynökség (ESA) és a Német Űrkutatási Központ (DLR).

A világ lakossága 2050-re eléri a 9,7 milliárdot az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának adatai szerint. Városokban él ma már az emberiség 55 százaléka, ez az arány 2050-re 68 százalékra nő – olvasható az ESA honlapján, amit az MTI szemlézett.

A gyors és nem tervezett urbanizáció a klímaváltozás kihívásaival párosulva a légszennyezés növelését, a katasztrófák általi sebezhetőséget, az erőforrásokkal való gazdálkodással kapcsolatos kérdések számát növeli.

A városiasodás jelenlegi folyamatainak jobb megértését fogja szolgálni a világ települései lábnyomának (World Settlement Footprint – WSF) feltérképezése, amely két különálló adatbázisból áll: az egyik a WSF 2019, a másik a WSF Evolution.

A WSF 2019, amely páratlan részletességgel és pontossággal biztosít információkat a településekről, az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálata Sentinel-1 és Sentinel-2 műholdas misszióinak adatait használja fel, míg a WSF Evolution az amerikai Landsat műhold által 1985 és 2015 között gyűjtött hétmillió felvételt dolgozza fel, amelyek az emberi települések növekedését mutatja be évről évre. Mindkét adatbázis elérhető a DLR Földmegfigyelő Központjának geoszolgáltatások portáljáról.

A világ településeinek lábnyoma olyan ismeretalapot nyújt, amely segítheti a kutatókat, a kormányzati szerveket, a városok tervezőit, hogy jobban megértsék, miként megy végbe az urbanizálódás, és hozzájárul a fenntartható városi fejlődési stratégiák elkészítéséhez, a jól informált politikai döntések meghozatalához helyi és nemzeti szinten – idézte Mattia Maconcinit, a DLR illetékesét az ESA honlapja.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam