2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Bizottság környezetvédelmet szolgáló új javaslatokat fogadott el

A javaslatok az erdőirtás megállítását, a fenntartható hulladékgazdálkodás megújítását és az európai talaj védelmét és helyreállítását szolgálják.

Az erdőirtás megfékezését célzó javaslatában az Európai Bizottság azt kívánja biztosítani, hogy az Európai Unió piacain csakis olyan termékeket kínálhassanak eladásra, amelyek előállítása nem járult hozzá az erdők pusztulásához.

A rendelet kötelező átvilágítást ír majd elő azon cégek számára, amelyek mezőgazdasági terjeszkedést igénylő árukat (például szóját, marhahúst, pálmaolajat, kakaót vagy kávét), valamint az ezekből készített termékeket kívánnak forgalomba hozni az EU piacán.

Az erdőirtásmentes termékek fogyasztásának előmozdításával az új szabályok várhatóan visszaszorítják az üvegházhatású gázok kibocsátását és a biológiai sokféleség csökkenését.

Az EU-n belüli hulladékszállítás megkönnyítését, valamint az unión kívüli országokba tartó illegális hulladékexporttal kapcsolatos kihívások kezelését célzó javaslatában az uniós bizottság a szennyezésmentességre irányuló törekvéseket valósítja meg.

Frans Timmermans, az európai zöldmegállapodásért felelős biztos sajtótájékoztatója
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamai közé nem tartozó országokba irányuló hulladékexportot korlátozni kívánja, és csakis akkor engedélyezi, ha a célországok képesek fenntartható és környezetbarát módon kezelni a hulladékot. 

Az EU-n belüli hulladékszállítás esetében az Európai Bizottság az eljárások jelentős egyszerűsítését javasolta: fenntartja a szükséges ellenőrzési szintet, de megkönnyíti a hulladéknak a körforgásos gazdaságba történő visszatérését.

Az Európai Bizottság végezetül új talajvédelmi stratégiát terjesztett elő azzal a céllal, hogy 2050-re az európai talaj mindenhol helyreálljon, ellenállóvá váljon és megfelelő védettséggel rendelkezzen. A brüsszeli testület növelni kívánja a talaj széntartalmát a mezőgazdasági területeken, javaslata fellép az elsivatagosodás ellen, segíti a leromlott minőségű földterületek helyreállítását, és biztosítja, hogy 2050-re valamennyi talaj-ökoszisztéma egészséges állapotba kerüljön.

Neked ajánljuk
A szakpolitikai döntésekben is érvényre juttatnák a környezet szempontját Több mint egymilliárd euróból valósulhatnak meg szén-dioxid-mentesítő projektek a kontinensen Számos tagállam vizsgázott rosszul hulladékkezelésből Százezreket fenyegetnek a súlyos áradások következményei Dél-Szudánban A férfiak étrendje több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam