2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A NASA eszközeivel és a saját szemünkkel láthatjuk a légkör átalakulását

A NASA frissítette az Eyes on the Earth műholdeszközt: az összegyűjtött adatok segítségével a Föld állapotát követhetjük nyomon, beleértve a szén-dioxid- és szén-monoxid-értékeket, valamint a tengerszintet és a talajnedvesség szintjét.

A földi környezetre összpontosító rendszer egy interaktív weboldal révén 3D-s vizualizációt kínál a szatellitek aktuális helyzetéről – ismertette a DigitalTrends alapján a Computerworld.

Az Eyes on the Earth használatába egy program telepítését követően vághatunk bele: a nyitóoldalon 21 műhold látható, amelyek jelenleg a bolygónk körül keringenek.

Ha az egyik műholdra kattintunk, máris látható, hogy milyen Föld körüli pályán kering, a képernyő alján pedig egy fülön tájékoztatást kaphatunk a küldetés céljáról. A kijelző alján megjelennek a rendelkezésre álló adatkészletek is.

Nagyon érdekes információkkal szolgál a Vital Signs (Életjelek) lap is: a szén-dioxid gombra kattintva például megjelenik a NASA Orbiting Carbon Observatory 2 műhold adatainak vizualizációja, amely a földtől a légkör tetejéig méri a CO2 gázt. Van lehetőség az „adatok animálására”, és egy kiválasztott időintervallumban megnézhetjük a szén-dioxid-szint változását.

Az új frissítésnek hála pillanatképeket kaphatunk a természeti világ fontos eseményeiről is: „részleteket láthatunk egy trópusi vihar maximális szélsebességéről, egy észak-kaliforniai tűzvész hatásairól, sőt, még az Új-Zélandnál lévő fitoplankton-virágzás mértékét is megfigyelhetjük, miközben információkat kapunk ennek fontosságáról” – közölte a NASA.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam