2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zéró kibocsátási tervek haladása az európaiak egészségét is szolgálja

„A szénerőműveknek nincs jövőjük” – jelentette ki az Európai Bizottság alelnöke azon a kétnapos fórumon, amelynek középpontjában a levegő minősége és az egészség közötti kapcsolat, a tiszta levegőhöz való jog megvitatása, valamint az EU levegőminőségre vonatkozó szabályozásának felülvizsgálata áll.

A levegő minőségének javulása fontos a városlakóknak, hiszen a légszennyezés a vezető korai halálok világszerte –  hangsúlyozta beszédében az európai politikus.

Frans Timmermans: a megoldás részét képezi a szén használatának elhagyása.

Emellett kiemelte a közös munka, valamint a szigorúbb együttműködési szabályok fontosságát az energia, a közlekedés, a várostervezés és a mezőgazdaság ágazatai között helyi és nemzetközi szinten egyaránt.

Az Európai Bizottság korábbi jelentése szerint Európában évente legkevesebb 400 ezer ember veszti életét a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségekben. A rossz légminőség évente több mint 20 milliárd euróba kerül az európai gazdaságnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetése szerint az általa meghatározott levegőminőségi határértékek betartásával évente több mint 50 ezer ember korai halálát lehetne megakadályozni Európában.

Frans Timmermans európai zöldmegállapodásért felelős biztos és Teresa Ribera spanyol energiaügyekért felelős miniszter az Európai Unió kétnapos levegőminőségi fórumán
Fotó: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez
Neked ajánljuk
Az EP az uniós klímavédelmi jogszabályjavaslatok több elemét elutasította 2050-re megvalósulhat a karbonmentes műanyaggyártás? Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam