2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyorsabban kéne búcsút mondanunk a szén-dioxidnak

Ha azt akarjuk, hogy a globális kibocsátás 2030-ig felére csökkenjen, és az évszázad közepére elérjük a nettó nulla kibocsátást, 12,9 százalékos éves dekarbonizációs ráta lenne szükséges – állapította meg a PwC Net 2021-es Zero Economy Indexe. Ettől egyelőre nagyon messze vagyunk.

Vagyis a jelentés szerint a katasztrofális éghajlatváltozás elkerüléséhez globálisan évente 12,9 százalékkal kellene csökkennie az egységnyi GDP-re jutó szén-dioxid-kibocsátásnak.

Csakhogy a 12,9 százalékos érték a 2020-as dekarbonizációs ráta (2,5 százalék) több mint ötszöröse, a 21. század során mért globális átlagnak (1,5 százalék) pedig a nyolcszorosa.

Még a 2020-as globális gazdasági lassulás ellenére sem volt képes a G20-ak egyetlen országa sem elérni a 12,9 százalékos dekarbonizációs arányt, amely a 1,5 Celsius-fokos célkitűzés eléréséhez szükséges – mutatott rá Lengyel András, a PwC Magyarország energetikai és közműszolgáltatási tanácsadás területének vezetője.

Az országok, régiók között ugyanakkor jelentős különbségek vannak. Az EU, illetve a G7-országok a globális átlagnál jobban teljesítettek, 6,3 százalékos, illetve 5,7 százalékos energiaintenzitás-csökkenést elérve 2020-ban. Összességében Mexikó és Indonézia érte el a legnagyobb mértékű kibocsátáscsökkentést a gazdasági növekedésükhöz képest: ezekben az országokban 12,4 százalékkal, illetve 10,6 százalékkal csökkent az energiaintenzitás a 2019-es szinthez képest. Ugyanakkor vannak országok, ahol kifejezetten nőtt az energiaintenzitás 2020-ban – ismertette a szakember.

A Net Zero Economy Index (nettó nulla kibocsátású gazdaságra vonatkozó index) az energiatermeléssel összefüggő szén-dioxid-kibocsátások dekarbonizációját követi nyomon világszerte. 

Neked ajánljuk
A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek A klímavédelem jó üzlet is lehet Milyen lehetőségekkel rendelkezik Magyarország a szén-dioxid-megkötés terén? Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam