2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elfogadta a képviselőház Biden klímavédelmi csomagját

Hosszú hetek vitái után a képviselőházban többségben lévő demokraták 220:213 arányban fogadták el az 1750 milliárd dolláros szociális és klímavédelmi csomagot, amelyet még a szenátusnak is meg kell szavaznia.

A Biden-kormány október végén terjesztette a kongresszus elé a kompromisszumos, felére csökkentett, 1750 milliárd dolláros szociális csomagot. 

Az egyebek között családi, oktatási, egészségügyi és klímavédelmi intézkedéseket tartalmazó terv, amelyet a Biden-kabinet az amerikai történelem egyik legnagyobb adóemeléséből finanszírozna, jelentősen megváltozott az utóbbi hetek egyeztetéseit követően.  

Így az úgynevezett tiszta villamosenergia-program – amely pénzügyi támogatást nyújtott volna az elektromos közműszolgáltató vállalatoknak, hogy beszüntessék a fosszilis tüzelőanyagok használatát – kimaradt a tervezetből.

A National Law Review összefoglalója szerint a program a klímaváltozás kezelése és az alkalmazkodás elősegítése érdekében támogatná az elektromos töltőhálózat kiépítését, gyorsvasutak létesítését, de forrásokat biztosítana az erdőtüzek megelőzését, a talaj helyreállítását és a veszélyeztetett tengerparti területek megóvását célzó intézkedésekre is.

A kongresszus költségvetési hivatalának (CBO) elemzése szerint a csomag nagyjából 160 milliárd dollárral növelné a hiányt a következő évtizedben. A törvényjavaslatot a szenátusnak is el kell fogadnia, amely várhatóan csak a hálaadás ünnepe miatti szünete után tárgyal majd a csomagról.

Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam