2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövő városait megálmodó mérnökök újrafogalmaznák az erdőket

Az Urban Sequoia-koncepció megálmodói a városokat lakható erdőkként képzelték el, amelyekben az épületek kivonják a légkörből a szén-dioxidot.

Az Egyesült Nemzetek 2021. évi klímaváltozási konferenciája (COP26) alatt bejelentett Urban Sequoia-projekt mögött a Skidmore, Owings & Merrill (SOM) áll, céljuk pedig nem a kibocsátásmentes építőipari megoldások fejlesztése, hanem egyenesen a negatív emisszió –  méghozzá nem is csak egy épület, hanem teljes szomszédságok, városrészek, sőt idővel akár városok léptékében.

A prototípusnak szánt épület, egy felhőkarcoló építését állításuk szerint már ma is elkezdhetnék, amely önmagában évi 1000 tonna szén-dioxidot lenne képes megkötni (ez 48 500 fának felel meg).

A háttérben álló szakemberek több tudományterületről érkeztek, így az alkalmazott technológiák is széles spektrumot fednek le, természetközeli megoldásoktól kezdve egészen a különleges, a bevett építőanyagoknál kisebb szénlábnyommal bíró anyagokig.

Ennek köszönhetően az építkezés a hagyományos megoldásokra jellemző emisszió mindössze 5 százalékából megvalósítható, az épületbe integrált biológiai anyagok, mint például az algák segítségével pedig a prototípus 60 év alatt ennek a mennyiségnek a négyszeresét vonná ki a légkörből.

Forrás: Skidmore, Owings & Merrill/youtube.com

A megkötött szén és a folyamatban keletkező egyéb szerves anyagok aztán több iparban is felhasználásra kerülhetnének, ami egy szénmegkötésre szolgáló körkörös gazdaság kialakítását tenné lehetővé.

Neked ajánljuk
Bécsben tanulhatnak a zöldülni vágyó városok A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam