2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozástól szilajabbá válnak a légköri folyók

Egyre nagyobbak és valószínűleg egyre pusztítóbbak lesznek az elmúlt hetekben Kaliforniában felhőszakadásokat, Kanadában áradásokat okozókhoz hasonló légköri folyók a NASA tudósai szerint.

A légköri folyó a nedves levegő hosszú, keskeny sávja, amely általában az Egyenlítő vidékéről a pólusok felé szállít vízpárát olyan mennyiségben, amely kétszerese az Amazonas folyó hozamának. A jelenség a világ minden részén gyakran előfordulhat, rendszerint ősszel és télen.

A NASA bolygókutató intézetének vezetésével készült 2018-as tanulmány modelljei szerint a klímaváltozás hatására a légköri folyók ugyan kevésbé gyakoriak lesznek, azonban jóval intenzívebbek.

A melegedő levegő és tengervíz olyan feltételeket teremt, amelyek miatt a légköri folyók még több vízpárát szállítanak, így a szárazföldet elérve Észak-Amerika, Dél-Amerika és Nyugat-Európa nyugati partvidékein szélsőséges esőzéseket okoznak.

A tanulmány szerint a légköri folyók gyakorisága 10 százalékkal csökken a század végére, ugyanakkor 25 százalékkal megnő az időtartamuk, és szélesebbek is lesznek.

Nem csak pusztulást hoz

A légköri folyórendszerek esővel és hóval táplálják az édesvízi készleteket, az erősebb viharok azonban áradásokat és szélsőséges szélviharokat okozhatnak. Egy ilyen légköri esemény két nap alatt egyhavi csapadékot zúdított Kanada egyes térségeire, életveszélyes áradásokat, földcsuszamlásokat okozva Brit Kolumbiában.

De a légköri folyók nem csak pusztítanak: múlt hónapban a szárazság sújtotta Kaliforniában ugyan földcsuszamlásokat okozott egy légköri folyó, de segített feltölteni a vízforrásokat, és csökkentette a további erdő- és bozóttüzek kockázatát.

Légköri folyó Kalifornia felett Fotó: NOAA Satellites/flickr.com
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam