2021. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezeken a helyszíneken múlhat, hogy sikerülhet-e élhető klímát biztosítani magunknak

Egy új tanulmány feltérképezte azokat a természetes élőhelyeket, amelyek megóvásával elkerülhető lenne a klímaváltozás katasztrofális mértékűvé fokozódása.

A kérdéses területek elsősorban erdők, tőzeglápok és mangrovék, melyek ugyan csak a szárazföldek 3%-át fedik, de a bennük elraktározott szénkészletek óriási mértékűek – ismertette a Yale nyomán a Greendex.

A kérdéses ökoszisztémákban tárolt szén mennyisége 15-szöröse annak, amennyit az emberiség a fosszilis tüzelőanyagok égetésével évente felszabadít.

Ha az ezeken a helyeken elraktározott szén a légkörbe kerülne, annak hatásai generációkon át érvényesülnének, és valószínűleg elveszítenénk az esélyt, hogy az emberiség számára elviselhető szinten stabilizáljuk a klíma melegedését – mutatott rá Johan Rockström, a tanulmány egyik szerzője, a Conservation International vezető kutatója.

A kutatás egy tavalyi tanulmányra épül, mely megalkotta a „visszanyerhetetlen szén” koncepcióját: a fentiekhez hasonló, évszázadok alatt kialakuló ökoszisztémák megsemmisülésekor felszabaduló nagy mennyiségű szén-dioxid nem visszanyerhető olyan rövid távon, ami lehetővé tenné az éghajlatváltozásra tett hatásának mérséklését.

A legfontosabb érintett terület többek közt az Amazonas-medence, Kongó és Indonézia esőerdei vagy Délkelet-Ázsia mangrovéi. Jelenleg ezeknek kevesebb mint a fele áll védelem alatt.

Neked ajánljuk
Az ausztrál hírszerzők már negyven éve figyelmeztettek a klímaváltozás veszélyeire Európa a fenntarthatóság éllovasa A fintechszektor felhasználóin keresztül száll be egy fenntarthatóbb gazdaság felépítésébe Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam