2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fák ültetésével ellensúlyozzák a Planet Budapest környezeti lábnyomát

Áder János államfő is részt vett pénteken annak a mintegy hétszáz fának az elültetésében, amelyeket a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozóhoz kapcsolódóan telepített a Magyar Közút Nomprofit Zrt. az M7-es autópálya környezetében.

Bár a november 29-én kezdődő rendezvény előkészítői nagy gondot fordítottak arra, hogy a helyszíneket újrahasznosított anyagokból építsék meg, az expónak mégis lesz ökológiai lábnyoma – mondta el a tárnoki lehajtónál zajló faültetést megelőzően.

Hogy mekkora, az csak az expó végén állapítható meg a résztvevők számától függően – mondta el Áder János, ígéretet téve arra, hogy a kibocsátást további faültetésekkel fogják ellensúlyozni a következő hónapokban.

A Tárnok határában fekvő autópálya-lehajtó mellé több mint háromszázötven fa kerül, a környéken további két helyszínre is telepítettek növényeket.

A köztársasági elnök rámutatott: az autópálya menti területek művelésre alkalmatlanok, az országban az együttes területük azonban mintegy 20 ezer hektárt tesz ki. A cél ezért ezek befásítása, amivel a kormány korábbi fásítási vállalásának mintegy 10 százaléka megvalósulhat – hangsúlyozta.

Áder János köztársasági elnök fát ültet az M7-es autópálya mellett
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Tárnok mellé mezei juhar, virágos kőris, vénic-szil és bugás csörgőfa került, ezek ugyanis jól alkalmazkodnak a nehéz talajhoz és a klímához. A fák már most, csemetekorukban is 14 kilogrammnyi szén-dioxidot és 68 kiló port képesek megkötni tavasztól őszig, de mire az erdő huszonöt éves lesz, ennek háromszorosát is felfogja majd.

Neked ajánljuk
A Planet Budapest fenntarthatósági expó megfelel majd a Zöld rendezvény minősítési feltételrendszernek Modern technológia és ezeréves szakmák – egyik nélkül sem élhetünk fenntarthatóan Kék Bolygó Podcast: Hosszú távon a drágább az olcsóbb Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam