2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntarthatóbb városok előnyei már számokkal is kifejezhetők

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) november 9-én jelentette be egy olyan keret- és indikátorrendszer megszületését, amely lehetővé teszi a városok számára az épületenergetikai felújítások valódi hatásainak figyelemmel kísérését és számszerűsítését.

A 2019 nyarán, 8 ország partnerségével indult BUILD UPON2 nemzetközi projekt egy többszintes épületfelújítási keretrendszer kidolgozását és tesztelését célozta meg a 2050-re kitűzött európai karbonsemleges épületállomány eléréséért – ismertette a Portfolio.

A november 9-i hazai záróeseményen a HuGBC magyar konzorciumi partnerként az eredményeket ismertette, Budaörs mintavárosként, Budavár, Kispest és Szombathely pedig követő városként a tapasztalatokat és a további terveket osztotta meg a hallgatósággal.

Budaörs mintavárosként azt vizsgálta, hasznosak-e a javasolt mutatók, vajon rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű adat, van-e megfelelő adatgyűjtő rendszer, és van-e elegendő – technikai, pénzügyi és humán – erőforrás a sikerhez.

„A közös gondolkodás eredményeképpen végül négy környezeti, négy társadalmi és öt gazdasági indikátor jött létre. Ilyen mutató például a CO2-kibocsátás csökkentése, az energiaszegénységből kikerült háztartások százalékos aránya, a beltéri levegő minőségének javítása vagy az energetikai felújítási munkák révén támogatott munkahelyek” – mondta el Beleznay Éva, a HuGBC vezető fenntarthatósági tanácsadója, a projekt szakmai vezetője.

„Ezt az indikátorrendszert olyan források egészítik ki, amelyek segítik a városokat az adatgyűjtésben és az eredményekről szóló jelentések hatékony elkészítésében. Az adatok tekintetében az egyszerű, könnyen hozzáférhető, az összehasonlíthatóság érdekében egységes adatok gyűjtése a cél, módszertanilag pedig fontos, hogy rögzítsék azokat” – hangsúlyozta Beleznay Éva.

A felújítás előnyeinek mérésére szolgáló új, holisztikus megközelítés révén a helyi önkormányzatok adatokat tudnak szolgáltatni a nemzeti Hosszú Távú Felújítási Stratégiához (LTRS) is, amely elkészítése minden EU-tagállam számára kötelezettség. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam