2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímavédelem hatékony eszköz lenne a kényszermigráció megelőzésére

A holland Transnational Institute bevándorlásról és klímavédelemről szóló friss jelentése alapján 2013 és 2018 között a klímaválsághoz történelmileg leginkább hozzájáruló államok több mint kétszer annyit költötték határaik militarizálására, mint a klímaválság miatti kényszermigráció gyökerének kezelésére.

Napjainkra a klímaváltozás miatti migráció realitássá vált. A tengerszint emelkedése, a kiterjedt területeket sújtó aszályok és az elsivatagosodás emberek százmillióinak hagyományos életmódját és megélhetését veszélyezteti Argentínától az afrikai Szudánon át a csendes-óceáni Szamoa szigetéig – mutatott rá a Mércén megjelent írásban Fenyvesi Balázs.

A klímaváltozás negatív hatásai erősítik a meglévő helyi konfliktusokat, és ez a zsugorodó termőterületek, valamint a vízlelő helyek iránti elkeseredett küzdelembe torkollik, országhatáron belüli, régiós, de akár nemzetközi migrációs hullámokat is elindítva.

Ezen folyamatok megakadályozásának (vagy legalább mérséklésének) leghatékonyabb eszköze a helyi közösségekbe való beruházás, az alkalmazkodásuk elősegítése lenne: a fejlett országoktól a jobban kitett országoknak, a kevésbé érintett területektől a súlyosabban érintett területeknek nyújtott anyagi és technológiai támogatásra lenne szükség – mutat rá a szerző.

Az a gondolat, hogy az ökológiai válságot, illetve annak negatív hatásait megoldhatja vagy mérsékelheti a határok és a határőrség militarizálása, illúziónak bizonyul

– hangsúlyozza Fenyvesi Balázs, hozzátéve: „minden ország és annak kormánya, illetve lakói részéről egy jogos igény, hogy ellenőrzést gyakoroljon saját határai felett”. Azonban az erődített határok „a klímaválság, illetve a nyomán kibomló kényszermigráció kérdéseire csak tüneti kezelést tudnak nyújtani a probléma gyökerének orvoslása nélkül”.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam