2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöld átmenetért felelős biztos szerint részmegoldásokat hozott a klímacsúcs

A glasgow-i klímacsúcs nem oldotta meg az éghajlatváltozás kérdését, azonban nagyfokú ambícióról tett tanúbizonyságot azzal, hogy a párizsi megállapodás törekvéseit közös célként határozta meg – jelentette ki Frans Timmermans a Glasgow-ban rendezett klímacsúcs (COP26) eredményeiről szóló uniós parlamenti vita keretében.

A zöldmegállapodás végrehajtásáért felelős uniós biztos elmondta: az értekezlet a legmagasabb szintű célokat határozta meg, azt például, hogy a globális felmelegedés mértéke nem haladhatja meg a 1,5 fokot.

A szén- és fosszilistüzelőanyag-támogatások fokozatos leépítéséről szóló megegyezést sikernek minősítette, de hozzátette, hogy az eredeti célkitűzéshez – a fokozatos megszüntetéshez – hasonlítva csalódást okozott. Felhívta a figyelmet, hogy az afrikai kontinenssel történő együttműködés kulcsszerepet játszik a klímacélok elérésében:

„Támogatnunk kell Afrikát az energiafelhasználás átalakításában és a természetes energiaforrások megtalálásában, illetve azok finanszírozásában.”

Timmermans kitért arra is, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben az Európai Unió globális vezető és hídépítő szerepet tölt be. „Éghajlat-politikai diplomáciánk, a Japánhoz, Kínához és Törökországhoz hasonló országokkal folytatott párbeszédünk hozzájárult ahhoz, hogy a főbb kibocsátók fokozzák ambícióikat. Ezen országok mindegyike ki fogja alakítani és fel fogja gyorsítani a saját zöld átállását” – fogalmazott.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén
Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam