2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európa a fenntarthatóság éllovasa

Az országokat környezetvédelmi törekvéseik alapján osztályozó Environmental Performance Index (EPI) szerint a világ 10 legfenntarthatóbb állama egytől egyig Európában található.

A 180 országot 10 témakörben összehasonlító rangsor 24 teljesítménymutatón keresztül mutatja meg, melyek azok az államok, amelyek példaként szolgálhatnak a klímavédelem területén – ismertette a Femina.

2021-ben Svájc végzett a lista élén:

Az ország a legmagasabb pontszámokat a víztisztaság és a vízkészletek kezelése terén érte el, de a fenntartható energiaforrások, így a nap-, a szél-, a víz- vagy a geotermikus energia is kiemelten fontos számukra.

A listavezetőt Franciaország követi 83,95 ponttal. A franciák a légszennyezés elleni küzdelem terén értek el kimagasló eredményt, de az előkelő helyezést egyéb erőfeszítéseiknek, így például a megmaradt, de még jó minőségű élelmiszerek megsemmisítését tiltó szabályozásnak is köszönhetik.

A bronzérmes idén Dánia lett 81,6 ponttal. Az ország közismerten számos erőfeszítést tesz az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorításáért. Kimagasló pontokat ért el a levegőminőség, továbbá a biológiai sokféleség megőrzésére vonatkozó kategóriában is.

A további helyezettek listája a Femina oldalán érhető el.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam