2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas levegőszennyezés terheli Pakisztánban a szép múltú kertek városát

Pakisztán második legnagyobb települése az ország kulturális fővárosa, Lahor. Egykor a kertek városaként emlegették, ám a 19. századtól kezdve az intenzív városiasodás és a lakosság növekvő száma miatt elvesztette zöld területeit.

November 24-én egy levegőminőséget vizsgáló svájci vállalat közlése szerint Lahor lett a világ legszennyezettebb levegőjű városa.

Az IQAir svájci levegőminőségi technológiai vállalat megállapítása szerint a települést vastag szmog borítja.

A levegőminőség amerikai skálája szerint Lahor 203-as indexet kapott, míg a második legszennyezettebb levegőjű Újdelhi 183-at – de napközben előfordult, hogy a két város helyet cserélt.

A növekvő szmog és a szálló porral szennyezett levegő miatt emberek ezrei betegednek meg légúti vagy más betegségekben, a rossz minőségű levegő miatt pedig sokan kényszerülnek otthon maradni.

A legrosszabb levegőjű városok toplistáján a bangladesi Dakka a harmadik 169-es indexszel és az indiai Kolkata (régi nevén Kalkutta) a negyedik 168-as értékkel. Egy nappal korábban Lahor még a harmadik helyet foglalta el a listán.

Lahori városkép Fotó: Lime.adeel/Wikimedia Commons/cc by
Neked ajánljuk
Egy kultikus fenyőfa mesébe illő megmenekülése Így lesz fenntartható egy magyar kisváros Időzített bombák a part menti szemétlerakók Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam