2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szárazföldcentrikusan gondolkodunk, de ennek meglehet a böjtje

Az óceáni körforgást és a világtenger szénelnyelő képességeit tanulmányozó tudósok arra figyelmeztetnek: a mostani klímamodellek az óceánok szénelnyelő képességét, különösen pedig annak csökkenését nem veszik számításba.

„Jelenleg az óceánok tartják a bolygót számunkra élhető körülmények között, de ez gyorsan változhat” – mondta el a 24.hu-nak Anya Waite, az Ocean Frontier Institute tudományos igazgatója a COP26 klímakonferencián.

Az óceánok nyelik el a légköri szén-dioxid 40 százalékát, csakhogy ez jelenlegi adat – ahogy a globális felmelegedés megváltoztatja a vízkörforgást, úgy csökken majd ez a mennyiség.

„Az óceán szabályozza a klímánkat. Százszor annyi hőt nyel el, mint a légkör, ennek ellenére borzasztóan kevés adat áll a rendelkezésünkre róla”

– hangsúlyozta Waite. Az Atlanti-óceán bonyolult körforgási rendszerének – az atlanti áramlási rendszernek (AMOC) – változása például nagy szerepet játszik a szénelnyelő képesség csökkenésében. Maga a körforgás lassul, a különböző hőmérsékletű és sótartalmú vizek pedig befolyásolják a szén-dioxid-felvevő képességet.

„Az, hogy a kibocsátások növekedésével az óceán szénelnyelő képessége változik, nem feltétlenül van benne az IPCC-jelentésekben, mert ezt egész egyszerűen nem mérjük” – mondta Waite.

A helyzet javításához a szakértő szerint szükség lenne egy olyan kutatóállomásra, mint amilyen a világűrben a Nemzetközi Űrállomás, csak ennek a vizekről kellene adatokat gyűjtenie, hogy megfelelően meg lehessen becsülni azokat a változásokat, amelyek még azokat is érintik, akik messze élnek bármilyen tengertől vagy óceántól.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam