2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szárazföldcentrikusan gondolkodunk, de ennek meglehet a böjtje

Az óceáni körforgást és a világtenger szénelnyelő képességeit tanulmányozó tudósok arra figyelmeztetnek: a mostani klímamodellek az óceánok szénelnyelő képességét, különösen pedig annak csökkenését nem veszik számításba.

„Jelenleg az óceánok tartják a bolygót számunkra élhető körülmények között, de ez gyorsan változhat” – mondta el a 24.hu-nak Anya Waite, az Ocean Frontier Institute tudományos igazgatója a COP26 klímakonferencián.

Az óceánok nyelik el a légköri szén-dioxid 40 százalékát, csakhogy ez jelenlegi adat – ahogy a globális felmelegedés megváltoztatja a vízkörforgást, úgy csökken majd ez a mennyiség.

„Az óceán szabályozza a klímánkat. Százszor annyi hőt nyel el, mint a légkör, ennek ellenére borzasztóan kevés adat áll a rendelkezésünkre róla”

– hangsúlyozta Waite. Az Atlanti-óceán bonyolult körforgási rendszerének – az atlanti áramlási rendszernek (AMOC) – változása például nagy szerepet játszik a szénelnyelő képesség csökkenésében. Maga a körforgás lassul, a különböző hőmérsékletű és sótartalmú vizek pedig befolyásolják a szén-dioxid-felvevő képességet.

„Az, hogy a kibocsátások növekedésével az óceán szénelnyelő képessége változik, nem feltétlenül van benne az IPCC-jelentésekben, mert ezt egész egyszerűen nem mérjük” – mondta Waite.

A helyzet javításához a szakértő szerint szükség lenne egy olyan kutatóállomásra, mint amilyen a világűrben a Nemzetközi Űrállomás, csak ennek a vizekről kellene adatokat gyűjtenie, hogy megfelelően meg lehessen becsülni azokat a változásokat, amelyek még azokat is érintik, akik messze élnek bármilyen tengertől vagy óceántól.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam