2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ausztrál hírszerzők már negyven éve figyelmeztettek a klímaváltozás veszélyeire

A Malcolm Fraser akkori miniszterelnöknek átadott tizenhét oldalas jelentés többek között rámutatott, hogy az úgynevezett szén-dioxid-probléma a későbbiekben árthat Ausztrália széniparának.

Michael Cook, az ügynökség főigazgatója bevezetőjében leírta a bizalmas pecséttel többszörösen ellátott dokumentumban, hogyan vizsgálták a légköri szén-dioxid-szint emelkedésének következményeit, különös tekintettel Ausztráliára mint szénkitermelőre és exportőrre.

A szöveg szerint a tudósok már a nyolcvanas években konszenzusra jutottak azt illetően, hogy ha a kibocsátás az akkori mértékben folyik tovább, akkor az a következő évszázadban észrevehető üvegházhatáshoz vezet –

a Föld légköre mérhetően felmelegszik, ehhez kapcsolódóan pedig éghajlati változások következnek be.

Ausztrália a világ egyik legnagyobb szénexportőre. Az ország kimaradt a glasgow-i klímacsúcson született megállapodásból,  amelyben 40 ország vállalta, hogy 2050-ig felhagy a szén felhasználásával – mutatott rá az Euronews.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam