2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ausztrál hírszerzők már negyven éve figyelmeztettek a klímaváltozás veszélyeire

A Malcolm Fraser akkori miniszterelnöknek átadott tizenhét oldalas jelentés többek között rámutatott, hogy az úgynevezett szén-dioxid-probléma a későbbiekben árthat Ausztrália széniparának.

Michael Cook, az ügynökség főigazgatója bevezetőjében leírta a bizalmas pecséttel többszörösen ellátott dokumentumban, hogyan vizsgálták a légköri szén-dioxid-szint emelkedésének következményeit, különös tekintettel Ausztráliára mint szénkitermelőre és exportőrre.

A szöveg szerint a tudósok már a nyolcvanas években konszenzusra jutottak azt illetően, hogy ha a kibocsátás az akkori mértékben folyik tovább, akkor az a következő évszázadban észrevehető üvegházhatáshoz vezet –

a Föld légköre mérhetően felmelegszik, ehhez kapcsolódóan pedig éghajlati változások következnek be.

Ausztrália a világ egyik legnagyobb szénexportőre. Az ország kimaradt a glasgow-i klímacsúcson született megállapodásból,  amelyben 40 ország vállalta, hogy 2050-ig felhagy a szén felhasználásával – mutatott rá az Euronews.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam