2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felveheti velünk a versenyt a rekorddöntésre készülő vulkán?

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén szeptember 19-én kezdődő vulkánkitörést sokan már a modern kori Pompejiként emlegetik: 10 millió köbméter hamu és 130 millió köbméter láva tört a felszínre. De mekkora szén-dioxid- kibocsátással járt mindez?

A felszínre került vulkáni anyag össztömegét alapul vevő skála szerint egy 4,8 magnitúdójú kitörésről van szó, ami jelentősnek mondható, és lassan összevethető lesz az izlandi Fagradalsfjall-kitörés nagyságával – mutat rá a Telexen megjelent cikkében dr. Harangi Szabolcs egyetemi tanár, az MTA doktora.

A felszínre törő bazaltos magmából nagy mennyiségű kén-dioxid és szén-dioxid is a légkörbe jut, ami időszakonként komoly problémát okoz a környező településeken – ismertette a kutató. Harangi Szabolcs hozzáteszi: olykor felvetődik, hogy a vulkánok mekkora mennyiségű szén-dioxidot bocsátanak a légkörbe, és ez meghaladhatja-e az ember által produkált mennyiséget. Erről most napról napra pontos mérési adatok állnak rendelkezésre:

„a jelenlegi vulkánkitörés során napi 1500-2500 tonna szén-dioxid jut a felszínre”.

Ugyanakkor a Kanári-szigeteken az emberi tevékenység során naponta kibocsátott szén-dioxid mennyisége 32 000 tonna, azaz a vulkáni működés ennek csak töredékét adja – mutat rá az elmúlt hónapok tanúságait és a La Palmán várható további eseményeket részletesen elemző írásában a vulkanológus.

A Cumbre Vieja tűzhányó lávafolyama La Palma szigetén
Fotó: MTI/EPA/EFE/Miguel Calero
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam