2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megbízhatóbb légszennyezettségi előrejelzéseket tesz lehetővé egy most záruló kutatás

A Pannon Egyetemen zajló munkának köszönhetően olyan szakmai és informatikai infrastruktúra jött létre, amely hosszabb távon is jelentős szerepet kaphat a – nemzetgazdasági szempontból kiemelkedően fontos – meteorológiai és levegőminőségi előrejelzések megbízhatóságának javításában.

A meteorológiai és levegőminőségi előrejelzések megbízhatóságát javítják egy négy éven át tartó, most záruló, több mint 800 millió forintból megvalósult kutatási program eredményei – tájékoztatta a Pannon Egyetem az MTI-t.

Az egyetem szerint a kutatást az indokolta, hogy a Kárpát-medencében a szmog és a köd képződése nem független egymástól: „a szmog a köd képződésére és tulajdonságaira is jelentős, de nem pontosan ismert hatással van, és fordítva”.

Meteorológiai, éghajlattani és levegőkémiai módszerek együttes alkalmazásával a kutatás során „sikerült jelentős előrelépést elérni a ködképződés folyamatának megértésében és modellezésében, létrehozva a veszélyhelyzetek előrejelzésének alkalmazható rendszerét”.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban 819 millió forintból 2017 tavasza és 2021 ősze között folyó kutatásban konzorciumi partnerként az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Pécsi Tudományegyetem vett részt. A támogatás új eszközök, a köd tulajdonságait mérő speciális műszerek, valamint nagy teljesítményű szuperszámítógép beszerzését is lehetővé tette, míg a közös kutatómunka egy nemzetközileg is jegyzett multidiszciplináris kiválósági műhely létrejöttét eredményezte.

Fotó: NMTVA/Bizományosi: Lehotka László
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam