2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megbízhatóbb légszennyezettségi előrejelzéseket tesz lehetővé egy most záruló kutatás

A Pannon Egyetemen zajló munkának köszönhetően olyan szakmai és informatikai infrastruktúra jött létre, amely hosszabb távon is jelentős szerepet kaphat a – nemzetgazdasági szempontból kiemelkedően fontos – meteorológiai és levegőminőségi előrejelzések megbízhatóságának javításában.

A meteorológiai és levegőminőségi előrejelzések megbízhatóságát javítják egy négy éven át tartó, most záruló, több mint 800 millió forintból megvalósult kutatási program eredményei – tájékoztatta a Pannon Egyetem az MTI-t.

Az egyetem szerint a kutatást az indokolta, hogy a Kárpát-medencében a szmog és a köd képződése nem független egymástól: „a szmog a köd képződésére és tulajdonságaira is jelentős, de nem pontosan ismert hatással van, és fordítva”.

Meteorológiai, éghajlattani és levegőkémiai módszerek együttes alkalmazásával a kutatás során „sikerült jelentős előrelépést elérni a ködképződés folyamatának megértésében és modellezésében, létrehozva a veszélyhelyzetek előrejelzésének alkalmazható rendszerét”.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban 819 millió forintból 2017 tavasza és 2021 ősze között folyó kutatásban konzorciumi partnerként az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Pécsi Tudományegyetem vett részt. A támogatás új eszközök, a köd tulajdonságait mérő speciális műszerek, valamint nagy teljesítményű szuperszámítógép beszerzését is lehetővé tette, míg a közös kutatómunka egy nemzetközileg is jegyzett multidiszciplináris kiválósági műhely létrejöttét eredményezte.

Fotó: NMTVA/Bizományosi: Lehotka László
Neked ajánljuk
Az aeroszolok megbonyolíthatják a klímavédelmi célok elérését? A mohák és a zuzmók apró méretüket meghazudtoló szerepet játszhatnak a légkör alakításában Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam