2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntarthatósági kiállítás elérte a legfontosabb célját

A Planet Budapest 2021 sikerrel ösztönzött a cselekvésre: a visszajelzések szerint a látogatók nagy része a kiállítás hatására másként fogja szervezni mindennapjait – jelentette ki Joó István, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó lebonyolításáért felelős kormánybiztos budapesti sajtótájékoztatóján.

A megkérdezett látogatók, köztük sok iskolás számolt be arról, az expón látottak után ők is tenni akarnak a környezet védelméért – mondta el a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára.

A december 5-ével bezárt kiállításon a látogatókat egyebek mellett a nagyközönségnek szóló pavilon várta, ahol a legújabb digitális technológiákkal és különböző installációkkal mutatták be, hogy milyen lesz a jövő otthona, milyen fenntartható forrásból származó élelmiszereket érdemes fogyasztani, illetve információkat tudhattak meg különböző vízgazdálkodási kérdésekről is.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Joó István a szakmai programokról szólva elmondta: több mint 100 országból érkeztek résztvevők a világtalálkozóra, 10 tudományos panelbeszélgetésen, szakmai tanácskozáson tekintették át, hogy „a fenntarthatóság legfontosabb területein hol tartunk most, milyen kihívásokkal néz szembe a bolygónk, mi pedig bemutattuk nekik azt, hogy Közép-Európában milyen technológiákat, megoldásokat, innovációkat tudunk kínálni”.

A Planet Budapest 2021 egyben Közép-Európa legnagyobb környezetipari szakkiállítása is volt. 

A visegrádi országok 183 kiállítója mutatta be innovációit az agrárgazdaságtól a vízgazdálkodáson át az energetikáig. Mivel többen jelezték, hogy az expó hiánypótló kiállítás, szeretnék, ha valamilyen formában a továbbiakban is elérhető lenne. Gondolkodnak, milyen módon lehet egy állandó kiállítást vagy a gyerekek számára egy állandó kalandparkot létrehozni – jegyezte meg Joó István.

Az élményszerzés fontos, de ennél is fontosabb tudásvágyat ébreszteni a környezetvédelem iránt, különösképp a gyermekekben – hangsúlyozta a fenntarthatósági közönségprogram megtekintése után Áder János.
Az államfő azt reméli, hogy a látogatóknak eszükbe jut mindaz, amit itt átéltek, ha később bármilyen helyzetben szembesülnek a környezetvédelem kérdéseivel. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam