2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felhőtechnológiával vizsgálják a mesterséges felhők lehetséges hatásait?

A szoláris geomérnökség vitatott témája egyre inkább előtérbe kerül mint a globális felmelegedés kezelésére szolgáló egyik lehetséges módszer, azonban gyakran még maguk a kutatók sem értenek egyet azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e ezt a megoldást alkalmazni a probléma enyhítésére.

A Nemzetközi Légkörkutató Központ (National Center for Atmospheric Research, NCAR) projektjében nagyszabású, felhőalapú technológiát használó klímamodellezés segítségével próbálja feltérképezni, hogy mi várna a bolygóra és lakosaira az elkövetkező évtizedekben a különböző klímaforgatókönyvek megvalósulása és az esetleges klímamérnöki beavatkozás esetében. 

A projekt során összesen harminc modellt készítenek a tudósok, amelyek azt mutatják be, hogy rövid távon, 2022 és 2070 között milyen mértékben módosulnak az időjárási vagy más, az ökoszisztémát befolyásoló viszonyok a klímaváltozás hatására,

illetve hogy hogyan alakítaná mindezt a geomérnökség, vagyis az, ha az évek során a légkörbe a napfényt visszatükröző anyagokat juttatnak.

A fényvisszaverő részecskéknek a viselkedése, az interakciója a körülötte lévő más légköri összetevőkkel, a csapadékmintázatok alakításával kapcsolatos kockázatai, a reflektivitás hatékonysága – mind-mind bonyolult számítások segítségével térképezhető csak fel.

Ezekkel a tesztekkel betekintést lehet nyerni a szoláris klímaintervenció működésébe anélkül, hogy konkrét kísérleteket végeznének a kutatók. A projekt az Amazon felhőszolgáltatásai segítségével, az Amazon Sustainability Data Initiative (Fenntarthatósági Adat Kezdeményezés) támogatásában valósul meg.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam