2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégsem a klímaváltozás a felelős a madagaszkári éhínségért?

A globális felmelegedésnek csak minimális szerepe volt a Madagaszkárt sújtó éhínség kialakulásában egy új tanulmány szerint, amely a madagaszkári élelmiszerválság fő tényezőit a szegénységben, a rossz infrastruktúrában, az esőzéstől függő mezőgazdaságban, valamint az időjárás természetes változékonyságában látja.

Madagaszkáron az elmúlt négy évtized legnagyobb aszálya pusztít. Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) novemberben közölte, hogy az aszály miatt 1,3 millió embert sújthat éhínség. Júniusban a WFP Madagaszkárt a világ első olyan országaként írta le, amely a klímaválság miatt tapasztalja meg az éhezést.

A világ időjárásával foglalkozó World Weather Attribution (WWA) kutatóhálózat új tanulmánya azonban nem támasztja alá, hogy a madagaszkári éhínséget a klímaváltozás okozta volna.

A szélsőséges időjárás és az éghajlatváltozás úttörő, gyors összekapcsolásának módszerét kidolgozó WWA tanulmánya szerint a 2019/20-as és a 2020/21-es esős évszakban Madagaszkár déli részén a szokásos csapadékmennyiségnek mindössze 60 százaléka hullott.

A vizsgált két év alatt – 2019 júliusától 2021 júniusáig – a becslések szerint a jelenlegi időjárási körülmények között a régióban 1:135 volt az esélye ilyen aszály kialakulásának. „A megfigyelések és az éghajlati modellezés alapján a Madagaszkár déli részén 2019 júliusa és 2021 júniusa között megfigyelt csapadékhiány nem növekedett jelentősen az ember okozta éghajlatváltozás miatt” – emelték ki a kutatók.

Ez összhangban van az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete augusztusi jelentésével, amely szerint a globális felmelegedés várhatóan nem befolyásolja a madagaszkári szárazságot, amíg a globális felmelegedés el nem éri az iparosodás előtti korszakhoz képest 2 Celsius-fokos növekedést. Jelenleg az emelkedés 1,1 Celsius-fok körül jár.

A WWA jelentése alapján „a szegénység, a rossz infrastruktúra, az esőzéstől függő mezőgazdaság, valamint az időjárás természetes változékonysága a madagaszkári élelmiszerválság fő tényezői, és az éghajlatváltozás csak kis szerepet játszik benne”.
A helyzet azonban kétségkívül súlyos.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam