2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmennyiségű szenet juttattak a légkörbe idén az erdőtüzek

Az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatának jelentése szerint a természeti tüzek nyomán globálisan 1,76 milliárd tonna szén-dioxid került a légkörbe, ez több mint kétszer annyi, mint Németország teljes éves emissziója.

Rekordmennyiségű karbonkibocsátást eredményeztek 2021-ben az erdő- és bozóttüzek a világ több pontján, így Szibéria, az Egyesült Államok és a Földközi-tenger térségének egyes részein – közölte december 7-én a szervezet.

Az idei karbonkibocsátás világviszonylatban nem jelent rekordot, de a Copernicus általi adatgyűjtés 2003-as kezdete óta a legmagasabb emissziós értéket mérték a januártól novemberig terjedő időszakot illetően a szibériai Jakutföld, Törökország, Tunézia és az Egyesült Államok nyugati részének egyes vidékein.

Szibéria északkeleti térségében az erdőtüzek okozta szén-dioxid-kibocsátás nagyobb volt, mint bármikor 2003 nyara óta, Nyugat-Szibériában a számos erdőtűz a 2003–2021-es átlagot jóval meghaladó karbonkibocsátást eredményezett.

Észak-Amerikában – Kanadában, Kaliforniában és az Egyesült Államok északnyugati, a Csendes-óceánnal határos térségében – az erdőtüzek 83 millió tonna szén-dioxidot juttattak a légkörbe, hatalmas füstfelhőket képezve, amelyek még Európát is elérték.

„Idén kiterjedt térségeket sújtottak heves és elhúzódó természeti tüzek, miután a változó klíma hatására szárazabbá és forróbbá vált regionális körülmények megnövelték a növényzet gyúlékonyságát, a természeti tüzek kockázatát” – közölte a légkörfigyelő szolgálat.

Erdőtűz pusztít az észak-karolinai Pilot Mountain nemzeti parkban
Fotó: MTI/AP/The Winston-Salem Journal/Walt Unks
Neked ajánljuk
Az ellenőrzött erdő- és bozóttüzek akár a szövetségeseink is lehetnek a klímavédelemben A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában Zombitűz helyében olvadéktó a Föld legfagyosabb vidékén A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam