2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína is a körforgásos gazdaság mellett tette le a voksát

Kína Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottsága július 7-én a 2021–25-ös időszakra vonatkozó ötéves terv sarkalatos programjaként hirdette meg az ország körforgásos gazdaságának kifejlesztésére irányuló programot.

A terv célkitűzéseinek megfogalmazóit három fő cél vezérelte: az ország környezeti szennyezettségének felszámolása, a nemzetközi fórumokon elfogadott klímacélok megvalósítására irányuló törekvések, valamint a zöld innovációk ösztönzése – ismertette a Portfolión közölt véleménycikkében Bogóné Jehoda Rozália, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezető kutatója.

A kutató rámutatott: a körforgásos gazdaság kiépítése minden Kínában működő gazdálkodóegységre kiterjed, de leginkább azokat a vállalatokat érinti majd, amelyek termelőtevékenysége sok hulladékot is keletkeztet.

A terv külön kiemeli a zöldtechnológia (green tech), a hulladékmenedzsment és az újrahasznosítás technológiái terén tevékenykedő vállalkozások ösztönzésének fontosságát.

Mivel Kína „zöldülése” óriási piaci lehetőségeket kínál, rohamosan nő a külföldi működő tőke érdeklődése is az országban létesíthető termelőüzemek és K+F-műhelyek iránt – mutatott rá a szakember.

Elemzésében arra is felhívta a figyelmet: „kínai családok százmilliói mostanság jutnak el arra a jövedelmi szintre, ami lehetővé teszi, hogy autót és egyéb, úgymond luxuscikkeket vásároljanak. „Ha szükségleteiket hagyományos termékekkel elégítenék ki, az országban az energiafelhasználás és a károsanyag-kibocsátás elképesztő méreteket öltene, de

azáltal, hogy a ma és a közeljövőben előállítható legkorszerűbb termékeket és szolgáltatásokat vásárolhatják meg, igen jelentős megtakarításokat érhetnek el”. 

Végkövetkeztetésében a szerző leszögezi: a Glasgow-ban elfogadott elvárásokhoz képest Kína lassabban fog „kizöldülni”, de ez a folyamat a világnak és Kínának egyaránt a javát fogja szolgálni.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam