2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Oroszország szerint a klímaváltozás nem fenyegeti a nemzetközi békét

Oroszország hétfőn megvétózta az első olyan ENSZ-javaslatot a Biztonsági Tanácsban, amely a klímaváltozást a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető tényezőként ismerte volna el.

A javaslat értelmében az ENSZ nemzetközi konfliktuskezelési gyakorlatának, illetve politikai misszióinak vonatkozásában figyelembe kellett volna venni a klímaváltozás biztonságpolitikai összefüggéseit – ismertette az AP nyomán a Portfolio.

A javaslat jegyében a klímaváltozással kapcsolatos biztonsági kockázatok kiemelt szereppel bírtak volna az esetleges konfliktusok megelőzésében.

Ez lett volna az első olyan eszköz az ENSZ-ben, amely önmagában megjelenő veszélyként értelmezte volna a klímaváltozást.

India és Oroszország azonban leszavazta a javaslatot, utóbbi vétójogával is élt, Kína pedig tartózkodott a szavazáskor.

Véleményük szerint a kezdeményezés csak még inkább átpolitizálta volna a klímaváltozás kérdését, és csak mélyítette volna a globális nézeteltéréseket a kérdésben, amelyekre a glasgow-i klímacsúcs is rávilágított.  

Fotó: EU Civil Protection and Humanitarian Aid/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam