2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hivatalosan is 38 Celsius-fok az Északi-sarkvidék melegrekordja

A tavaly Szibériában mért hőmérséklet a legmagasabb, amit valaha az északi sarkkörtől északra feljegyeztek.

Az Északi-sarkvidéken tavaly június 20-án mért 38 Celsius-fok a hivatalos rekord a Meteorológiai Világszervezet (WMO) december 15-én tett bejelentése alapján.

A rekord a klímaváltozás jele, és arra utal, hogy meg kell kongatni a vészharangot - mondta Petteri Taalas, a WMO vezetője.

A csúcsokat a WMO tartja nyilván. Mielőtt rögzítené őket, ellenőrzi, milyen műszerekkel, milyen körülmények között végezték a méréseket, hogy kizárja a megbízhatatlan értékeket.

A szibériai rekordot az 1885 óta működő verhojanszki meteorológiai megfigyelőállomás jelentette a 2020-as hőhullám idején. Az állomás az Északi-sarkkörtől 115 kilométerre északra helyezkedik el. A tavaly nyári szibériai hőhullám alatt mintegy 10 fokkal volt melegebb a sokéves átlagnál. A hőség pusztító erdőtüzeket és a tengeri jég jelentős olvadását okozta.

A WMO szakértői három másik rekordot is vizsgálnak – jelentették be. Idén és tavaly két 54,4 fokos mérést is végeztek a világ legmelegebb helyén, a Kalifornia államban található Death Valley-ben, Szicíliában pedig 2021 nyarán rögzítettek egy 48,8 fokos értéket.

Neked ajánljuk
Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Nagykorú lett a román roncsautóprogram A nagyvállalatok és pénzintézetek átalakulása nélkül nem teljesülhetnek az erdőirtás megállítására tett ígéretek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam