2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pillangóhatás: változó mértékben, de a klímára a természet minden szereplője hatással van

A gyapjaslepkék és a szövőlepkék mérsékelt övi erdőkben ötévente visszatérő inváziója javítja a környékbeli tavak vízminőségét, ugyanakkor növeli a szén-dioxid-kibocsátásukat.

A jelenség oka, hogy a hernyók olyan nagy számban jelennek meg, hogy a lombhullás a töredékére csökken; ezzel a rovarok beleszólnak a tápanyagok körforgásába – állapította meg a Cambridge-i Egyetem Nature Communicationsben közölt kutatása.

Ezek a rovarok lényegében apró gépek, amelyek a szénben gazdag leveleket nitrogénben gazdag kakivá alakítják. A kaki pedig levelek helyett a tavakba kerül, ahol jelentősen megváltoztatja a víz kémiáját – idézi Andrew Tanentzap professzort a SciTechNews nyomán az Index.

A poralakú hernyóürülék a vizekbe kerülve trágyaként működik, amely bizonyos mikrobák szaporodását elősegítve fokozott szén-dioxid-termelést okoz, miközben kiszorítja a szén-dioxidot fogyasztó algákat.

A cambridge-i kutatás során 32 évre visszamenőleg elemezték tizenkét kanadai tó és az azokat környező erdők adatait. Egy-egy invázió során a környező erdők lombbal fedett területe 22 százalékkal csökkent, miközben a közeli tavakban 112 százalékkal nőtt az oldott nitrogén és 27 százalékkal visszaesett a lekötött szén mennyisége.

Elképesztő, hogy ezek a rovarok ilyen komoly hatással vannak a vízminőségre. A víz szempontjából ez jó, de a klíma szempontjából elég rossz – a klímamodellek ennek ellenére nem törődnek velük – mutatott rá Sam Woodman, a kutatás szerzője.

Gyapjaslepke Fotó: Ben Sale/Wikimedia Commons/cc by
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam