2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Föld hatalmas hegységeit parányi planktonoknak köszönhetjük

A hegységek keletkezéséről hallva mindenki előtt az egymáshoz préselődő, hatalmas kőzetlemezek derengenek fel, de a bolygónk magaslatainak formálásában a gigászi képződmények mellett a tengeri egysejtűeknek is kulcsszerepük volt – ismertette a The Conversation oldalán John Parnell geológus, az Aberdeeni Egyetem kutatója.

A hegységek keletkezése a bolygó történelmének delén, 2 milliárd évvel ezelőtt vette kezdetét, a folyamatban pedig egy friss kutatás szerint meghatározó szerep jutott a planktonoknak.

A kőzetlemezek ütközése jellemzően egy szárazföldi és egy óceáni lemez találkozásánál a nyomás hatására a kőzetek letöredezésével és felhalmozódásával jár.

Azonban ahhoz, hogy a kőzetek felhalmozódása a hatalmas súrlódás ellenére megtörténhessen, megfelelő kenőanyagra, ebben az esetben magas széntartalmú kőzetekre volt szükség.

Ezt a magas széntartalmú kőzetet biztosították a kérdéses időszakban jelentkező táplálékbőség hatására robbanásszerűen elszaporodó planktonok. Az egysejtűek megkötötték a légkör széntartalmát, majd elpusztulva a tengerfenéken felhalmozódtak, idővel pedig széntartalmú kőzetek, például grafit keletkezett belőlük.

Ez a folyamat a számos hegységből vett mintákat elemző friss kutatás tanúsága szerint évmilliárdokra meghatározta a bolygónk képét. Sőt: ha meggondoljuk, mekkora szerepet játszanak a hegységek az élőhelyek, az időjárás és a klíma alakításában, még erőteljesebben, mint elsőre gondoljuk. Ráadásul a számos helyen ma már a felszín közelében megtalálható grafit a napelemek fontos építőeleme – így a planktonok közvetve a bolygónk jövőjét is formálják.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: theconversation.com
Vissza
Hírfolyam