2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így valósítaná meg az unió a 2030-as klímacélokat

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a júliusi klímacsomag folytatását, amelyek a gáz-, a karbon-, illetve az ingatlanpiac szereplőit érintik majd, és azt célozzák, hogy az EU 2030-ra valóban el tudja érni az 55%-os kibocsátás-csökkentési célját az 1990-es bázishoz képest.

Az Európai Bizottság a július 14-i első klímacsomagjában, amely erős kritikákkal találkozott, többek között arra tett javaslatot, hogy terjesszék ki a szén-dioxid-kvóta piacát a közlekedésre és az ingatlanszektorra, illetve arra, hogy 2050-re eltűnjenek a belső égésű motorok az EU területéről, vagyis értékesítésük már 2035-től szűnjön meg a közös piacon.

Az új javaslatcsomagok az energiatermelést, a metánkibocsátás kezelését, az ingatlanokhoz kapcsolódó kibocsátást és a szén-dioxid-kivonás kérdéseit érinti. Javaslatokat fogalmaztak meg:

  • az uniós gázpiac átalakítására, szén-dioxid-mentesítésére: a hagyományos gáz visszaszorítását és például a hidrogén előretörését célozva;
  • az energiabiztonság javítása érdekében a versenypiaci szabályok betartása mellett a tagállamok közös gázbeszerzésére és -tárolására;
  • a metánszivárgás visszaszorítására;
  • az ingatlanokhoz kapcsolódó, felújítással nem kezelhető kibocsátás ellentételezésére szolgáló karbonpiac kialakítására;
  • a légköri szén-dioxid eltávolítására a technológiai, mező- és erdőgazdasági, és egyéb tevékenységek révén, illetve annak ellenőrizhető keretek közötti (igazolt) újrahasznosítására;
  • a klímavédelem erősítésére, amihez új uniós környezetvédelmi bűncselekményeket is meghatároznak, és szorgalmazzák egy közös minimumbázis meghatározását a környezeti bűncselekmények szankcióira.

A bizottság jogszabályjavaslatairól egy hosszas egyeztetés kezdődik a tagállamokat tömörítő tanácsban, illetve az Európai Parlamentben is, amíg majd kialakulnak a végső keretek, és össze nem áll az Európai Zöldmegállapodás minden darabja jogszabályi szinten is.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam