2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zimbabwében már megkezdődött a klímamigráció

A Világbank egy frissen megjelent jelentése szerint 2050-re összesen 216 millió embernek kell majd elhagynia az otthonát a klímaváltozás miatt, a legrosszabb helyzetben a szubszaharai régió van.

Az elmúlt 40 évben a zimbabwei átlaghőmérséklet 1 fokkal emelkedett, emellett 20-30 százalékkal kevesebb eső esett. Az esős évszak korábban november elején kezdődött, ez mostanra december végére tolódott ki, a főleg mezőgazdálkodásból élő lakosság egy része pedig már nem képes eltartani magát és a családját – írta meg a Qubit.

A World Food Program adatai alapján az ottani népesség harmada éhezik.

Zimbabwében az aszály által sújtott területekről az emberek a gazdagabb felföldi földekre költöznek, amelyeket vagy elfoglalnak, vagy a helyi törzsi vezetők engedélyével használnak, de továbbra is állami engedély nélkül.

Korábban sok oda költöző családot ezért kitelepítettek, de mostanra mintegy húszezren élnek és termelnek élelmiszert az ottani földeken.

A Világbank jelentése szerint persze nem csak a szubszaharai régió van veszélyben: Kelet-Ázsiában 49 millió, Dél-Ázsiában negyvenmillió embert érintenek közvetlenül a klímaváltozással járó problémák, míg Észak-Afrikában 19, Latin-Amerikában 17, Kelet-Európában és Közép-Ázsiában pedig 5 milliót.

A Világbank számításai szerint ennek nem feltétlenül kellene így lennie: egy átfogó klímastratégia alkalmazásával a költözések 80 százaléka is megelőzhető lenne.

A megelőzéshez a klímaegyezményben foglalt emissziócsökkenés mellett különösen fontos szerepet játszik a migráció kezelése is, illetve, ahogy a jelentésben felhívták rá a figyelmet, a mielőbbi cselekvés is. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam