2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy kultikus fenyőfa mesébe illő megmenekülése

Amikor a pakisztáni kutató, Ashiq Ahmed Khan 1982-ben először ellátogatott a Sulaiman-hegységbe, a hazájában nemzeti jelképnek számító pödröttszarvú kecskék fogyatkozó száma miatti aggodalom vezérelte. Pár évvel később azonban azzal szembesült, hogy valójában az állatoknak otthont adó, szintén emblematikus erdőségek vannak igazán nagy veszélyben.

A Pinus gerardiana (Himalájai diófenyő) hányattatott sorsa érzékletesen mutatja be a pakisztáni erdőségekre nehezedő nyomást: a népes országban olyan méreteket öltött a fák tüzelőanyagként történő hasznosítása, hogy a világon átlagosan jellemző 31 százalékkal szemben mindössze Pakisztán felszínének 5 százalékát borítják erdők.

2019-ben a kormány az erdőírtás nyomában járó természeti károk és ökológiai katasztrófák – áradások, talajromlás és a szárazság – kezelésére 10 milliárd fa elültetését célzó országos programot indított.

Ugyanakkor Beludzsisztán tartomány himalájai diófenyői Ashiq Ahmed Khan később díjjal is kitüntetett, a helyi közösség bevonásával megvalósuló természetvédelmi programjának köszönhetik megmaradásukat és terjeszkedésüket.

A tápláló és értékes fenyőmagot termő fákat korábban a rászoruló közösségek egyszerűen tűzifaként és építőanyagként használták fel, ráadásul a helyi politikai csatározások során az ellenlábasok gyakran egymás erdeinek elpusztításával igyekeztek előnyhöz jutni.

A program során a WWF-hez csatlakozó kutató csatornák kialakításával segítette a farmereket, akik így megélhetésüket gabonák termesztésével tudták biztosítani. Lehetőségeket kellett teremtenünk, hogy ne szoruljanak rá a fenyők kivágására – de időbe került, amíg elnyertük a bizalmukat – mondta el Khan.

Az intézkedéseknek köszönhetően a fák nagyobb terméshozamot értek el, a fenyőmagot pedig a helyiek magas áron tudták értékesíteni Kínában és a Közel-Keleten. A hegyi erdőségekből mára 260 négyzetkilométer védettség alatt áll, többségük olyan helyiek segítsége révén, akik egykor a fenyők kivágásáért feleltek.

Fotó: Siddarth Machado/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: unep.org
Vissza
Hírfolyam