2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Oroszország is szén-dioxid-adórendszer kialakításán dolgozik

Oroszország meg akar győződni arról, hogy az általa kidolgozott szén-dioxid-adórendszert az Európai Unió, illetve más jelentős kereskedelmi partnerek is elismerik – nyilatkozta Alekszej Sazanov pénzügyminiszter-helyettes.

Az orosz szakpolitikus egy interjúban arról beszélt, hogy keresik a legjobb megoldást, de nem kell mindent nulláról kezdeni, mert Európában és Kínában is van olyan, már működő rendszer, amit alapul vehetnének – idézte a Bloomberg nyomán a Napi.hu.

Vlagyimir Putyin az éghajlatváltozás kezelésére irányuló stratégia kidolgozására utasította a kormányt, és aláírt egy törvényt is, amely „megteremti a környezetbarát projektek és a szén-dioxid-kereskedelem kereteit”.

Mindezeken túl meghatározta az orosz klímasemlegességi határidőt: 2060-ra kellene elérni a nulla nettó szén-dioxid-kibocsátást.

„Az egy főre jutó jövedelmünk objektíve alacsonyabb, mint a fejlett gazdaságokban. Nem engedhetjük meg magunknak azt az egységnyi kibocsátási költséget, mint például az Európai Unió” – mondta Sazanov az EU 2050-re kitűzött klímacéljához képest tervezett késlekedést indokolva.

A pénzügyminiszter-helyettes szerint a kvótarendszerben kereskedés volna optimális, mivel ez nemcsak szabályozza a kibocsátást, de a vállalatok számára hosszú távú gazdasági ösztönzőket teremthet. Arra vonatkozóan azonban még nincs döntés, hogy az orosz kormány mikor vezetné be ezt az új mechanizmust.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam