2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ellenőrzött erdő- és bozóttüzek akár a szövetségeseink is lehetnek a klímavédelemben

Az erdőtüzekről többnyire a légkörbe szabaduló, hatalmas mennyiségű szén-dioxid jut eszünkbe. Egy nemrégiben megjelent tanulmány azonban rávilágít: a kontrollált tüzek akár fokozhatják is az ökoszisztémákban tárolt szén mennyiségét.

A Nature Geoscience című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szavannák, rétek és mérsékelt égövi erdők esetében irányított égetéssel elősegíthető lenne a szén hosszú távú megkötése és tárolása, illetve az élőhelyek természetes folyamatainak megőrzése.

Az ökoszisztémák rengeteg szenet képesek megkötni, amennyiben a tüzek gyakorisága és intenzitása optimális – a dolog a halott növények és biomassza révén a talajba kerülő, illetve az erózió és bomlás révén felszabaduló szén egyensúlyáról szól

– mutatott rá a kutatást vezető dr. Adam Pellegrini a Cambridge-i Egyetem botanikai tanszékéről. 

Amikor a tüzek túl erősek vagy gyakoriak, a növényi maradványok, amelyek egyébként lebomlanának, és szén formájában a talajba kerülnének, mind megsemmisülnek – miközben a talaj egyensúlya is felborulhat, az ásványokban megkötött szén felszabadul, a gombák és baktériumok pedig elpusztulnak.

Ugyanakkor a rendszertelen, kisebb intenzitású tüzek a bomlásnak ellenálló faszén, illetve az égés nyomán a talajban kialakuló, szénben gazdag szerves anyagot tároló talajtömbök, zárványok kialakítása révén növelik az ökoszisztémákban megkötött szén mennyiségét – hangsúlyozták a kutatók.

A füves síkságok esetében a kontrollált égetés ösztönzi a fű növekedését azáltal, hogy növeli a szén tárolásában kiemelt szerepet játszó gyökerek tömegét.

Fotó: Adam Pellegrini
Neked ajánljuk
Térképen 2021 természeti katasztrófái, közöttük rengeteg az árvíz és a földcsuszamlás Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Nagykorú lett a román roncsautóprogram A nagyvállalatok és pénzintézetek átalakulása nélkül nem teljesülhetnek az erdőirtás megállítására tett ígéretek
Tovább a forrásra: eurekalert.org
Vissza
Hírfolyam