2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elmúlt évtized leghűvösebb éve van mögöttünk

A 2021-es év átlag körüli hőmérsékletű (1991–2020-as átlag: 10,8 °C) és az elmúlt tíz év leghűvösebbje volt Magyarországon az OMSZ mérőhálózatában rögzített adatok szerint.

Bár az éves középhőmérséklet nem tér el lényesen az átlagtól, de az egyes hónapokat nagy változékonyság jellemezte – ismertette az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-bejegyzése alapján a Telex.

A január és a február több mint egy fokkal enyhébb volt, majd tavasszal átlag alatti hónapok következtek.

Az áprilisi és májusi havi középhőmérséklet több mint 2 fokkal elmaradt a szokásostól, 1987 óta a leghűvösebb tavasz volt a 2021-es.

Komoly fagykár volt, a hideg hátráltatta a szántóföldi növények fejlődését – olvasható a meteorológiai összegzésben.

Havas gyümölcsfák a Bakonyban 2021. április 14-én
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A hűvös tavasz után jött a júniusi és júliusi nagy hőség: a forró időszak június közepétől augusztus közepéig tartott. A június a harmadik, a július pedig rekordmeleg volt 1901 óta.

Az országos átlagos napi középhőmérséklet 22 napon érte el a hőhullámos nap küszöbét, a 25 fokot. Ennél több ilyen nap csak 2015-ben és 2012-ben fordult elő.

Az augusztus második fele szokatlanul hűvös volt, így a nyár utolsó hónapja 1 fokkal elmaradt a normáltól, de a nyár így is az ötödik legmelegebbnek adódott 1901 óta.

Az ősz is a szokásosnál hűvösebb volt, a szeptemberi és novemberi hőmérséklet az átlag közelében, az októberi viszont több mint egy fokkal alatta alakult. Az év utolsó hónapja a megszokottnál 1 fokkal volt enyhébb.

Országos átlagban a szokásos mennyiségtől közel 20%-kal elmaradt a csapadék mennyisége is, kevéssel 500 mm felett alakult – az előzetes adatok alapján –, ezzel a szárazabb évek közé sorolható 2021, hasonlóan csapadékszegény év legutóbb 2012-ben volt – írja a meteorológiai szolgálat.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam