2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A visegrádi országok nem támogatják a kvótakereskedelmi rendszer kiterjesztését

A régió egyetlen országa, így Magyarország sem támogatja a kvótakereskedelmi rendszer kiterjesztését a közlekedési és a háztartási szektorra – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Brüsszelben.

Steiner Attila, az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsának egynapos ülését követően az MTI-nek telefonon nyilatkozva közölte: a Fit for 55 nevű, új uniós klímacsomag környezetvédelmet érintő területével kapcsolatban Magyarországnak a visegrádi országokkal – Lengyelországgal, Csehországgal és Szlovákiával – közösen kialakított álláspontja az, hogy

a szén-dioxid-kvóta kereskedelmi rendszerének kiterjesztése a közlekedési és a háztartási szektorra negatív hatással járna a régió országaira.

Közölte: a visegrádiak álláspontja szerint, amíg Nyugat-Európában egy átlagos család költségvetésébe könnyebben belefér az energiaárak megemelése, addig a közép-európai régióban, ahol jóval alacsonyabbak a fizetések, ez nem lehetséges.

Szigorítás helyett fejlesztést szeretnének

A visegrádi országok azt támogatják, hogy célzott programok létrehozásával nyújtsanak a lakosságnak lehetőségeket, amelyek révén kivehetik részüket a zöld átmenetből. Ilyen a már megkezdett, százszázalékos visszatérítést nyújtó napelem-telepítési magyar pályázati program – mondta el Steiner Attila.

A tanácsülésen a visegrádi országok arra tettek javaslatot, hogy a fejletlenebb tagországoknak járó, pluszforrást biztosító uniós modernizációs alap keretét megemelve hozzanak létre a magyar kezdeményezéshez hasonló uniós szintű programokat.

Emellett a szén-dioxid-kvóta megemelkedett árával kapcsolatban Magyarország javaslatot terjesztett elő egy, a hirtelen áremelkedést tompító beavatkozási mechanizmus létrehozására.

Steiner Attila beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság uniós szociális klímaalap létrehozásával tompítaná a kvótakereskedelmi rendszer kiterjesztésének a hatását. A magyar álláspont szerint azonban ez a bürokrácia növekedésével járna: „a tagállamok jobban ismerik a helyi viszonyokat, és jobban tudják, hogyan kell beavatkozni” – tette hozzá az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Neked ajánljuk
Így valósítaná meg az unió a 2030-as klímacélokat Nagyobb szigor a környezeti bűnözéssel szemben Honnan szerzi majd az EU az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagokat? A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam