2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mikrocselekvésre kellene fókuszálnunk

A koronavírus-járvány vagy a klímaváltozás olyan tartós válsághelyzetek, melyek sokakban szorongást okozhatnak, a szorongásra pedig természetes emberi reakció a tagadás, amikor nem vesszük komolyan a fenyegető jelzéseket, vagy a bénultság, amikor azt várjuk, hogy mások oldják meg helyettünk a helyzetet – mutat rá az Alteo Nyrt. vezérigazgatója.

A VG oldalán megjelent írásában ifj. Chikán Attila hangsúlyozza: „amikor olyan óriásrendszerekről beszélünk, mint az egész bolygó ökoszisztémája, a globális kapitalizmus és a Glasgow-ban tárgyaló nagyhatalmak, könnyű elhitetni magunkkal, hogy mi semmit sem tehetünk a változás érdekében”.

Az a gondolat, hogy mostantól kezdve hozzá kell szoknunk a klímaválság fenyegető jelenlétéhez, egyeseknek pesszimistának tűnhet. Paradox módon azonban éppen ez a felismerés lehet az, ami visszaadja az irányítás egy formáját – véli a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) elnöke.

Jobban járnánk, ha a horrorisztikus rémképek helyett inkább a mikrocselekvésekre fókuszálnánk, és a mindennapok megszervezésére fordítanánk az energiánkat

– hangsúlyozza ifj. Chikán Attila. Például elkerülnénk az egyszer használatos műanyagok használatát, és törekednénk arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk. Energiatakarékos LED-lámpákra váltanánk, és környezetvédelmi beruházásokkal korszerűsítenénk otthonunkat – sorolja az Alteo vezérigazgatója.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam