2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szén-dioxidból rakéta-hajtóanyag: új ötlettel rukkolt elő a SpaceX

„Új programot indít a SpaceX, melynek keretében szén-dioxidot fogunk kiszívni az atmoszférából, és azt rakéta-üzemanyaggá konvertáljuk” – osztotta meg Twitter-oldalán Elon Musk.

A helyben lévő erőforrások üzemanyaggá történő átalakításának folyamata a dollármilliárdos üzletember szerint óriási jelentőséggel bírhat a bolygóközi utazások során, például a Mars-missziók alkalmával is.

A SpaceX előtt még rengeteg munka áll, tekintettel arra, hogy a Falcon 9 rakéta indulásakor óriási mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki a környezetbe.

Ez úgynevezett közvetlen levegőgyűjtési (DAC) technika segítségével több ezer tonna káros gázt tudna beszívni, amit később felhasználhatna hajtóanyagként.

A hír egyébként azt követően érkezett, hogy Elon Musk az év elején 100 millió dolláros díjat hirdetett a szén-dioxid-eltávolítási technológiák kidolgozására, melynek a célja az lenne, hogy évente 1000 tonna szén-dioxidot vonjanak ki a légkörből.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam