2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mohák és a zuzmók apró méretüket meghazudtoló szerepet játszhatnak a légkör alakításában

Ha a trópusi esőerdőknek a levegő megtisztításában, a csapadék mintázatának vagy a klíma egyéb összetevőinek alakításában játszott szerepéről volt szó, a tudósok eddig elsősorban a fákra fokuszáltak. Egy friss laboratóriumi kutatás alapján azonban a sokkal apróbb növények és gombák is erősen kiveszik a részüket a feladatból.

A Max Planck Intézet közleménye szerint a számos egyetem és kutatóközpont összefogásában megvalósult nemzetközi kutatás az esőerdők által kibocsátott biogén eredetű szerves vegyületek (BVOC) új, meghatározó forrását azonosította.

Ezek a vegyületek számos légköri folyamatban játszanak fontos szerepet: nemcsak a levegő öntisztuló képességét, de a felhők kialakulását és a csapadékképződést is elősegítik.

A kulcsmolekulák kibocsátását eddig elsősorban a fákkal hozták kapcsolatba, a kutatók azonban mohák és a zuzmók széles körű jelenléte miatt érdekesnek tartották a szerepük tisztázását. Sejtésük beigazolódott: 10-10 moha és zuzmóminta 2 éven át tartó vizsgálata alapján arra jutottak, hogy BVOC-kibocsátásuk a fákhoz mérhető nagyságrendű.

„Mivel a Föld felületének nagy részét mohák és zuzmók borítják, jelentős szerepet játszhatnak a biogén eredetű szerves vegyületek ökoszisztémák közti, illetve globális cseréjében” – mutat rá  Bettina Weber, a Grazi Egyetem professzora. A kutatók szerint az esőerdők kiszáradásának következményeivel, illetve a klíma alakulásával foglalkozó modelleknek a vizsgálat tanúságai nyomán a jövőben a mohákat és a zuzmókat is hangsúlyosan kellene tekintetbe venniük.

Neked ajánljuk
Grenoble lett Európa zöld fővárosa A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam