2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évek óta nem látott szintre emelkedett az erdőirtás a brazil szavannán

Az INPE brazil űrkutatási hivatal múlt hétvégén közzétett adatai szerint egy év alatt (a júliussal zárult 12 hónapban) 8 százalékkal 8531 négyzetkilométerre, 2015 óta a legnagyobbra nőtt az erdőktől megtisztított terület az Amazóniától délre fekvő, több állam területén elnyúló régióban, a világ egyik legnagyobb szavannáján.

Aggasztja a brazil ökológusokat, hogy évek óta nem látott szintre emelkedett az erdőirtás a brazil szavannán, a Cerrado nevű füves-fás-erdős vidéken, a világ legsokszínűbb élővilágú szavannáján.

A Cerradót „fejtetőre állított erdőnek” is nevezik, mert a területén honos növények nagyon mélyre eresztik gyökereiket, hogy túléljék a szezonális aszályokat és futótüzeket.

A hagyományosan jelentős karbonelnyelőnek számító vidék növényzetének elpusztítása (égetése) karbonkibocsátóvá teszi a régiót.

Mercedes Bustamante, a Brazíliavárosi Egyetem ökológusa „rendkívül aggasztónak” nevezte a friss adatokat, és bírálta a kormányt azért is, hogy a figyelemelterelés céljából szilveszter napján hozta nyilvánosságra azokat.

Az erdőirtás növekedése azért is aggasztja a környezetvédőket, mert az 1970-es évek óta a Cerrado természetes növényvilágának körülbelül a felét pusztították el földművelés (főleg szójatermelés) és állattartás céljából. A brazil szójamezők több mint fele a szavannás vidéken található.

A Földön kevés másik hely alakult át ilyen gyors ütemben – hívta fel a figyelmet Manuel Ferreira, a Goiási Szövetségi Egyetem geográfusa. A kutató szerint a brazil szavannán rendszeresen fedeznek fel korábban ismeretlen növény- és állatfajokat, és sok faj valószínűleg még azelőtt kipusztul, hogy megismerhettük volna.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam