2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2021 Ausztrália elmúlt évtizedének leghűvösebb, legcsapadékosabb éve volt

A La Niña jelenség hozott létre nedves és hűvös körülményeket az országban.

Az ausztrál meteorológiai intézet (BoM) összegezte a 2021-es kalendáriumi év hőmérsékletre, esőzésre és jelentős időjárási eseményekre vonatkozó információit. Eszerint az ország egyik nagy régiójában sem volt tapasztalható csapadékhiány vagy szárazság az év során.

Ausztráliában a 2021-es középhőmérséklet 0,56 Celsius-fokkal volt az 1961 és 1990 közötti referenciaperiódus átlaga fölött.

Az országos feljegyzések 1910-es kezdete óta ez volt a 19. legmelegebb év, de 2012 óta a leghűvösebb.

„2021 tulajdonképpen majdnem 0,4 Celsius-fokkal hűvösebb volt, mint a 2011 és 2020 között rögzített átlaghőmérséklet. 2021-ben sokkal hűvösebb volt, mint az elmúlt évtizedben” – mondta Simon Grainger, a BoM klimatológusa.

„A háromévnyi, 2017-től 2019-ig tartó aszály után a tavalyi átlag feletti esőzés újratöltötte vízkészleteinket, de jelentős áradásokat is okozott Kelet-Ausztráliában főként márciusban, novemberben és decemberben” – tette hozzá a szakember.

Grainger elmondta, a jelenségért elsősorban az indiai-óceáni dipólusként (IOD) ismertté vált hőmérsékletingadozás és a La Niña a felelős.

Szivárvány ível át az égbolton zivatar után a sydney-i Operaház fölött
Fotó: MTI/AAP/Mick Tsikas
Neked ajánljuk
Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Az elmúlt évtized leghűvösebb éve van mögöttünk Szokatlanul heves havazás miatt adtak ki figyelmeztetést Tokió teljes területére A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam