2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy kisebb erdőből épül újjá a Notre-Dame

Mintegy ezer tölgyet használnak majd fel a 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame-székesegyház rekonstrukciójához. 

A katedrális tornyának újjáépítéséhez szükséges mintegy ezer tölgyfa kivágása megkezdődött: Franciaország-szerte 45 fűrészüzem dolgozza fel, szárítja és tárolja majd a faanyagot, amelyet 2023-ban szállítanak az építkezés helyszínére.

Azért a tölgyet választották, mert olyan építőanyagot akarnak használni a helyreállításhoz, amely az eredetihez a legjobban hasonlít.

A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot. Emmanuel Macron elnök akkor ígéretet tett arra, hogy a székesegyházat öt éven belül helyreállítják, de a határidőt az elhúzódó ólommentesítés és a pandémia okozta leállások miatt valószínűleg nem tudják tartani.

A felújítás költségeit pontosan még nem tudták megbecsülni, de eddig mintegy 840 millió euró (309 milliárd forint) gyűlt össze adományokból. A tűz okát még nem tisztázták teljesen, de valószínűleg az elektromos rendszer hibája vagy egy el nem oltott cigaretta okozhatta a tüzet.

Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Benoit Tessier
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam