2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szélsőséges hőség az erdőtüzek füstjét is veszélyesebbé teszi Észak-Amerikában

Egy friss kutatás eredményei alapján az Egyesült Államok nyugati területein az erdőtüzek kialakulása egyre gyakrabban esik egybe a hőhullámok csúcsával, ami a levegőminőség fokozott romlásához és jelentős egészségügyi ártalmakhoz vezet – mutattak rá friss tanulmányukban a Washingtoni Egyetem kutatói.

Eredményeik alapján 2020-ban az ország nyugati területein élők 68 százaléka, csaknem 43 millió ember volt legalább egy napig kitéve a hőség és a füst egyidejű jelenlétéből származó, fokozottan ártalmas légszennyezésnek – ismertette az egyetem közleménye alapján az Eurekalert.

A hőség a levegő állapota szempontjából azért bír jelentőséggel, mert az erdőtüzek magukban is káros füstjét egyéb szennyező anyagok jelenlétében földfelszíni ózonná alakítja. Miközben a három oxigénatomból felépülő gáz a légkör felső tartományaiban létfontosságú feladatot lát el a földi élet megóvásában, belélegezve erősen ártalmas.

Ráadásul a magas hőmérséklet hatására a magas nyomású légtömegekből kialakuló hőkupola foglyul ejti, és a felszín közelében tartja a szennyezett levegőt.

A meteorológiai mérőállomások és az erdőtüzekről készült műholdas felvételek adatait összevető kutatás alapján az elmúlt 20 évben az ilyen fokozott légszennyezéssel járó időszakok nemcsak gyakoribbá váltak, de egyre tovább is tartanak, és a népesség egyre nagyobb részét is érintik.

Erdőtűz lángjai pusztítanak a kaliforniai Plumas Nemzeti Erdőben
2021. július 8-án
Fotó: MTI/AP/Noah Berger

A kutatók a lakosság érintettségét a szennyezésnek kitett emberek által átélt problémás napok számával fejezik ki, ez pedig számításaik szerint minden évben 25 millióval nő.
Mivel az előrejelzések az erdőtüzek és a hőhullámok esetében is a gyakoriság növekedésével számolnak, az extrém légszennyezés előfordulása is nőni fog. Ezért a Washingtoni Egyetem kutatói az időjárási katasztrófákra való felkészülés analógiájára sürgetik az ártalmak csökkentéséhez szükséges intézkedések meghozatalát, például levegőtisztítóval ellátott óvóhelyek kialakítását.

Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Ausztrália szívesen lenne az ENSZ-klímacsúcs házigazdája Ezeket esszük 25 év múlva? A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: eurekalert.org
Vissza
Hírfolyam