2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Látványos vízi városrésszel alkalmazkodik a klímaváltozáshoz Amszterdam

Létrehoztak egy olyan kicsi városnegyedet, amely teljes egészében a vízen van, önfenntartó, és a lakói óriási figyelmet fordítanak a megújuló energiaforrásokra, illetve arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után.

 A Schoonschip nevű negyedet a holland Space & Matter építészeti iroda találta ki és tervezte meg azzal a céllal, hogy ez a projekt lesz a prototípus, hogy a jövőben minél több nagyvárosban létre tudjanak hozni hasonló apró vízi városokat – írta meg az ArchDaily alapján a Telex.

A projektet még 2010-ben kezdték az amszterdami Johan van Hasselt-csatornán azzal a céllal, hogy egy energiafüggetlen lakókörnyezetet hozzanak létre úgy, hogy közben a lakóközösségi érzést is erősítsék.

A Schoonschipben összesen 46 lakóhely található 30 vízi telken, és ezek mind össze vannak kötve egymással is mólóval.

A lakóházak különböző stílusokban készültek, tehát szinte mindenki olyan házba költözhetett a vízen, amilyet megálmodott és megépíttetett magának a szárazföldön.

A pici városrész napkollektorokkal működik, illetve hűtésre és fűtésre a környező vizet is felhasználják. A megtermelt energia megosztása érdekében a házak összeköttetésben állnak egymással. A szennyvízből  biogázt és trágyát hoznak létre a helyszínen. Az épületek egyharmadán tetőkertek kerültek kialakításra, amelynek növényzete természetes hűvösséget biztosít nyáron.

Forrás: AlReza World The Edutainment Channel/youtube.com
Neked ajánljuk
A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal Több ezer kutató sürgeti egy klímabarát tudományos élet megteremtését Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Tovább a forrásra: forbes.hu
Vissza
Hírfolyam