2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több ezer kutató sürgeti egy klímabarát tudományos élet megteremtését

A járványhoz kapcsolódó utazási korlátozások bebizonyították, hogy a tudományos konferenciák a virtuális térben is eredményesen megtarthatók, amivel több ezer résztvevő repülőútját lehet megspórolni. A tapasztalat hatására a kutatók körében mozgalom indult a megfontolt utazás népszerűsítésére.

Nemzetközi kutatók egy csoportja a Radboud Egyetemen dolgozó Teun Bousema vezetésével tanulmányt jelentetett meg a The Lancet című folyóiratban, amelyben rámutattak a tudósok utazásaihoz kapcsolódó, jelentős szén-dioxid-kibocsátásra. A publikáció mellett egy petíciót is elindítottak – ismertette az EurekAlert.

A kutatói munkában jelenleg megszokott működés mellett a tudomány képviselőinek repüléséhez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás meghaladja Írország vagy éppen Uganda kibocsátását.

A „Megfontolt utazás kezdeményezést” aláírók a tudományos élet valamennyi színterén a kibocsátás csökkentését sürgetik, cselekvésre buzdítva az egyedi tudósoktól az egyetemekig, a konferenciák szervezőitől a kutatásokat finanszírozó intézményekig valamennyi résztvevőt.

Teun Bousema és társai szerint a kutatóutakat gyakran közintézmények finanszírozzák – ezeknek a szervezeteknek jelentős szerepük lenne a tudomány fenntartható működésének és megfontolt utazási gyakorlatának ösztönzésében.

A probléma érzékeltetésére a kezdeményezők megalkották dr. Geoffrey Mosquitót, a bátor felfedezőt és etnológust, aki egész életében fáradhatatlanul vizsgálja a tudomány embereinek sajátos viselkedését.

Forrás: Animated Science/youtube.com
Neked ajánljuk
A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: eurekalert.org
Vissza
Hírfolyam