2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A macskaalmokban is használt ásvány hozhat megoldást a metán megfékezésére

A klímaváltozás rövid távú hatásainak kezelésében a rendkívül erős üvegházhatásáról ismert metán koncentrációjának alakulása meghatározó jelentőségű. Az MIT tudósai ígéretes eredményekről számoltak be a gáz megkötésére irányuló kísérleteikkel kapcsolatban.

A kísérleti szakaszban járó technológiához a nagy mennyiségben rendelkezésre álló, és rendkívül olcsó (macskaalom gyártására is használt) zeolitot kezelik kis mennyiségű rézzel.

Az így kezelt zeolit hevítés hatására az eddigi technológiáknál jóval kisebb koncentrációban jelen lévő metánt is hatékonyan képes kivonni a levegőből.

A kutatócsoport szerint az általuk kidolgozott eljárás számos szempontból ígéretesebb az eddig ismert módszereknél. Egyrészt azok sokkal költségesebb fémeket használnak katalizátorként, másrészt magasabb hőmérsékletet (300 helyett 600 Celsius-fok) és egyes esetekben tiszta oxigén áramoltatását is igénylik, ami robannásveszélyessé teszi őket. Ráadásul az új eljárás bizonyos metánkoncentráció felett járulékos hőt termel, amit a kutatók reményei szerint áramtermelésre lehetne felhasználni.

A folyamat során a metán szén-dioxiddá alakul, amitől a kutatók szerint egyáltalán nem kell megijedni: ez a folyamat a légkörben hosszabb távon mindenképp végbemegy, ugyanakkor

ha akár a légkör jelenlegi metántartalmának felét átalakítanánk, az is csak mintegy 0,2 százalékkal növelné a légkörben található szén-dioxid mennyiségét, miközben a felmelegedést 16 százalékkal csökkentené.

A kutatók bíznak abban, hogy az elkövetkező években sikerül az eljárást ipari használatra alkalmas, nagy mennyiségű levegő megtisztítására képes eszközökben kamatoztatni, amelyeket például a szénbányák és tehenészetek meglévő levegőztető rendszereibe is be lehetne építeni.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam