2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ ötödik legmelegebb éve volt 2021

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S) szerint 2021-ben a légkörben lévő szén-dioxid és metán koncentrációja rekordértékűre emelkedett.

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának jelentése szerint a világ ötödik legmelegebb éve volt 2021. Az utóbbi hét év volt a legmelegebb az 1850-ben kezdődött rendszeres mérések óta, az átlagos globális hőmérséklet pedig 2021-ben 1,1-1,2 Celsius-fokkal volt az 1850–1900 közötti átlag felett.

A két legmelegebb év a mérések kezdete óta 2020 és 2016 volt.

A 2021-es nyár – a 2010-est és a 2018-ast megelőzve – volt a legmelegebb Európában a mérések kezdete óta.

Tavaly a szokatlanul hideg április megtizedelte a gyümölcstermést többek között Magyarországon és Franciaországban. Júliusban és augusztusban mediterrán hőhullám okozott intenzív erdőtüzeket mások mellett Görögországban és Törökországban.

A rendkívüli hőség és az alacsony vízszint következében teljesen kiszáradt az Estéron folyó medre a franciaországi Le Brocban 2021 augusztusában
Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Szicíliában megdőlt az európai hőmérsékleti rekord: 48,8 Celsius-fokot mértek, amely a korábbi rekordnál 0,8 fokkal magasabb.

„Ezek az események erőteljesen figyelmeztetnek arra, hogy változtatnunk kell, döntő és hatásos lépéseket kell tenni a fenntartható társadalom irányába, és dolgozni kell azon, hogy megvalósuljon a zéró szén-dioxid-kibocsátás” 

– mondta Carlo Buontempo, a C3S igazgatója.

A legfőbb üvegházhatású gázok, a metán és a szén-dioxid szintje folyamatosan emelkedik, mindkét gáz mennyisége rekordmagasságokba jutott 2021-ben. A szén-dioxid légköri szintje elérte a 414,3 ppm-t (részecske per millió), amely 2,4 ppm-es emelkedés 2020-hoz képest. A metán szintje is megugrott az elmúlt két évben, de ennek okai nem tisztázottak a C3S szakértői szerint.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam